Projecten

Oud Gerechtshof Antwerpen

Renovatie en restauratie

_DSC8926_FullWidthHeader1260x580

Gebouw/site

Type

Gerechtshof

Locatie

Antwerpen

Stijl

Eclectisch

Bouwjaar

1877

Oorspronkelijk ontwerp

Louis Baeckelmans

Opdracht

Opdrachtgever

Regie Der Gebouwen

Projectteam

Tijdelijke vereniging: HUB (renovatie), Origin (restauratie), Bureau Bouwtechniek (project management)

Aannemer

Artes Woudenberg, Artes Rogiers

De opdracht bestaat erin het gebouw te transformeren tot een hedendaags justitiepaleis, waarbij we het gebruikscomfort verhogen, de ecologische voetafdruk verkleinen en de actuele veiligheidsvoorschriften respecteren.

Het gerechtshof is gebouwd in de periode 1871-1879 naar het ontwerp van Lode Baeckelmans. Het imposante gebouw heeft in eclectische stijl met neorennaisanceinslag belichaamt het prestigieuze karakter van de 19de eeuwse rechterlijke macht. Getuige hiervan zijn de rijkelijk gedecoreerde interieurs en zittingszalen waaronder de befaamde assisenzaal.

Door de talrijke aanpassingen en toevoegingen is de ruimtelijke en functionele logica binnen het gebouw vertroebeld geraakt. Latere niet waardevolle toevoegingen worden zoveel mogelijk verwijderd om zo de ruimtelijke kwaliteit in ere te herstellen. Een belangrijk element is de verwijdering van de koepel boven de griffie uit de jaren ‘30. Zo wordt er opnieuw een volwaardige buitenruimte gecreëerd en kan het daglicht de onderste bouwlagen terug bereiken.

© Pieterjan Franck_500x750_1

Tijdens de studie werd ook veel onderzoek gedaan naar het toepassen van de strenge veiligheids- en akoestische eisen op het bestaande en nieuwe binnen- en buitenschrijnwerk. Dit resulteerde in inventieve maar respectvolle oplossingen op maat van het historische schrijnwerk.

De functie van assisen zal in de toekomst sterk afnemen. Om die reden zal de assisenzaal herbestemd worden tot een meer polyvalente plechtige zittingszaal. Een nieuw hedendaags meubel dat zich op een volwaardige manier kan integreren in de authentieke ruimte moet deze transformatie mogelijk maken

© Pieterjan Franck_500x750_5
© Pieterjan Franck_500x750_8
© Pieterjan Franck_500x750_2
© Pieterjan Franck_500x750_4
531_200518_PFR_007_Inline620x413
© Pieterjan Franck_620x413_2
© Pieterjan Franck_620x413_3
© Pieterjan Franck_620x413_4
© Pieterjan Franck_620x413_5

Teamleden

9003-03_CHNCardVert325x410_adobe_express

Charlotte Nys

Afgevaardigd bestuurder

Opleiding
Ingenieur-Architect

9003-03_BPECardVert325x410

Barbara Pecheur

Bestuurder

Opleiding
Architect en Master "Monumenten- en Landschapszorg" (Artesis Hogeschool Antwerpen)

9003-03_PLECardVert325x410

Philippe Lemineur

Bestuurder

Opleiding
Architect en Master "Conservation" (Raymond Lemaire Centre, Leuven)

9003-03_PFRCardVert325x410

Pieterjan Franck

Medewerker

Opleiding
Ingenieur-Architect

9003-03_AlexandraCardVert325x410

Alexandra Deprez

Medewerker

Opleiding
Ingenieur-Architect en Master "Conservation" (Raymond Lemaire Centre, Leuven)

Contacteer ons

Aarzel echter niet contact op te nemen. Iemand van het Originteam zal met plezier ter beschikking staan om uw vragen te beantwoorden.

Contact

Gerelateerde projecten