Projecten

Havenhuis Antwerpen

© Tim Fisher 2016_1260x580

Gebouw/site

Type

Publiek gebouw

Locatie

Haven 63 Siberiastraat 20 2030 Antwerpen

Stijl

Neotraditioneel

Bouwjaar

1912

Oorspronkelijk ontwerp

Alexis Van Mechelen

Opdracht

Opdrachtgever

Gemeentelijk Havenbedrijf

Projectteam

Tijdelijke vereniging van : Zaha Hadid Architects (ontwerpend architect) Bureau Bouwtechniek (uitvoerend architect) Studiebureau Mouton (stabiliteit) Ingenium (technieken) In onderaanneming: Origin (restauratie)

Aannemer

Interbuild

Het imposante gebouw in neotraditionele stijl werd in 1912 gebouwd naar een ontwerp van A. Van Mechelen, geïnspireerd op het in 1893 afgebrande Hansahuis (aan het Bonapartedok). Het gebouw werd uiteindelijk pas in gebruik genomen na een tweede fase werken die in 1922 uitgevoerd werden onder leiding van arch. E. Van Averbeke.

De brandweerkazerne wordt in 1959 deels heringericht om functie te doen als Technische Dienst van het Havenbedrijf Antwerpen. Op dat moment worden de verdiepingen en zolders verbouwd tot kantoren.

© Tim Fisher 2016_620x413

In het ontwerp wordt gestreefd naar een harmonieuze inpassing van nieuwe elementen in de voormalige brandweerkazerne. Originele elementen zijn zoveel mogelijk gegroepeerd om te vermijden dat ze verspreid en verloren zouden raken in het ontwerp. Op plaatsen waar origineel buitenschrijnwerk werd vervangen is nieuw schrijnwerk geïntegreerd die het aanzicht van het gebouw respecteert.

De onafgewerkte toren wordt in het project opgenomen in de verticale circulatie. Hij vormt de fysieke link tussen bestaand gebouw en nieuwe bovenbouw. De verbinding is gematerialiseerd door een glazen liftkoker die in de buik van de bovenbouw verdwijnt. De huidige binnenkoer is overkoepeld door een glazen structuur.

Het nieuwe Havenhuis is een tweeledig ontwerp: een dynamisch balkvormig volume van ongeveer 105m lang en 4 bouwlagen hoog wordt opgetild boven de voormalige brandweerkazerne, waardoor dit beschermde gebouw – dat bovendien gerestaureerd wordt – een nieuw elan krijgt. Deze twee onderdelen maken van het Havenhuis een nieuwe volumetrische constellatie die indrukwekkende vergezichten biedt over stad en haven.

© Tim Fisher 2016_500x750_4
© Tim Fisher 2016_500x750_1
© Tim Fisher 2016_500x750_2
© Tim Fisher 2016_500x750_5

Teamleden

9003-03_FROCardVert325x410

Fabienne Rouby

Medewerker

Opleiding
Architect en Master “Spécialisation en restauration du patrimoine architectural” (Saint-Luc Liège)

9003-03_PLECardVert325x410

Philippe Lemineur

Bestuurder

Opleiding
Architect en Master "Conservation" (Raymond Lemaire Centre, Leuven)

Contacteer ons

Aarzel echter niet contact op te nemen. Iemand van het Originteam zal met plezier ter beschikking staan om uw vragen te beantwoorden.

Contact

Gerelateerde projecten